dag 11
dinsdag 1 januari 2008.
Het nieuwe jaar is begonnen!
Vandaag hebben wij het Ice Hotel in Jukkasjarvi bezocht. Dit is wereldwijd bekend om zijn combinatie van artistieke ijs sculpturen gecombineerd met een hotelfunctie. Je kunt er een kamer huren welke geheel uit ijs is opgebouwd en waar men een bed van ijs in heeft gebouwd. Je slaapt op een matras welke met rendiervellen is afgewerkt.
Binnen is het ca. - 7 graden Celsius. De verschillende kamers hebben allemaal een ander thema en zijn door kunstenaars uit de hele wereld ontworpen en gebouwd. Het ijs wordt uit de aanliggende rivier de Torne gehaald wat het schoonste water van geheel Europa heeft. Er is ook een klein fabriekje waar allerlei producten zoals bekers, borden, sculpturen, etc worden gemaakt van het ijs uit de rivier en over de gehele wereld worden verzonden en verkocht. In de speciaal uit ijs ontworpen kapel zijn vorig jaar wel 150 stellen getrouwd.
Na het bezoek zijn wij even op de rivier de Torne geweest, vreemd om te ervaren dat je vanuit het Ice Hotel naar buiten loopt en dat het dan buiten nog veel kouder is. (- 18 graden Celcius). Buiten werden diverse activiteiten georganiseerd zoals sledehondentochten.
Van Jukkasjarvi zijn wij naar Jokkmokk gereden. Dit is ongeveer 200 kilometer rijden. het landschap is hier aan het veranderen, de wegen zijn duidelijk beter, breder en vlakker. het schiet lekker op zo. In Jokkmokk hebben wij een camping gevonden waar verder wel alles donker was behalve in 1 blokhut. We hebben even aangebeld en wat bleek, 2 Hollanders uit Utrecht. We hebben even met ze bijgepraat en zij vertelde dat de eigenaar zo wel weer zou arriveren. Wij hebben hier een kleine blokhut/keuken kunnen krijgen zonder verdere kosten en daar gaan we in slapen.
Vandaag bedanken wij Imabo voor de sponsoringt.b.v. de stichting 'Doe een Wens'.
Tot de volgende keer,
Gerrit, Evert en Jan
Noordkaap expeditie
net terug uit het warme Cuba, is het moeilijk een voorstelling te maken hoe het is bij -18graden, maar jullie foto's zien er prachtig uit en het lijkt me een belevenis die jullie nooit meer vergeten. Geweldig!
Hierbij ook gelijk de beste wensen voor 2008!
Wij wensen jullie een heel voorspoedig en vooral gezond 2008!
Prachtige foto's! Bep vraagt of jullie een pen (het liefst ook van ijs) mee kunnen brengen!
Hartelijke Groeten, B & W uit Werkhoven
zo te zien hebben jullie al een hele reis achter de rug wat ontzettend leuk om jullie zo te volgen en hele mooie foto's ik wens jullie nog een goede reis toe groetjes ineke